Overstappen op Vers Voer

Overstappen kan op elk moment en op elke leeftijd, maar als je hond nog nooit iets anders dan brokken heeft moeten verteren, is het raadzaam langzaam op te bouwen.

Verwacht je een pup, dan kan je die uiteraard (als hij zijn nieuwe thuis reeds gewend is) gewoon op vers voer zetten.

De leeftijd van het dier en de gevoeligheid van zijn darmen zal bepalend zijn of hij moeite heeft met de overstap. Sommige honden hebben daar geen problemen mee en kunnen van de ene op de andere dag overstappen.

Je geeft je hond 24 uur geen eten (ook geen koekjes of dergelijke). Zo komt de maag volledig leeg. Dit is iets waar veel mensen problemen mee hebben omdat ze het zielig vinden maar eigenlijk is dat niet zo erg. Een hond is niet zoals een mens en heeft helemaal niet zoveel maaltijden nodig. Eens een dagje overslaan is niet erg. Het lijkt wel zielig omdat hij (en jij) dat waarschijnlijk niet gewend bent. Als je dat doet, moet je later wel wat extra voer geven. Het is niet de bedoeling hem uit te hongeren natuurlijk.

Hoe groter de hond, hoe voorzichtiger je dient te zijn met te grote porties in 1 maaltijd (maagtorsie). Start dan eerst met een kleine portie vers vlees (1/4) en als dat goed gaat geef je hem dat enkele uren later nog eens. De 2de dag verdeel je de KVV ook over 2 porties. Dat kan je zo houden of je kan uiteraard ook kiezen voor 1 maaltijd per dag. Is deze methode niets voor jou, geef hem dan een brokkenmaaltijd ‘s morgens en een klein beetje KVV in de avond en vergroot de KVV langzaam.

Als je hond al jaren brokken eet, is dat een gewoonte en soms zijn er honden die de vleesmaaltijd eerst niet willen. Dan kan je een klein beetje heet water over het vlees gieten zodat de geur toeneemt.

De meeste honden lusten het echter heel graag. Je dient er wel rekening mee te houden dat je hond de eerste dagen (soms iets langer) kan last hebben van neveneffecten. Dit kan zich uiten in diarree, extra krabben en soms haaruitval. Deze neveneffecten zijn slechts tijdelijk en behoren tot het ontgiften van het lichaam. Hoe slechter de brokken, hoe groter de kans. Deze effecten kunnen optreden maar bij veel honden gaat het zonder problemen. Even volhouden is dus de boodschap.