Hoeveel KVV geven

Brokken zijn veel geconcentreerder dan vers voer en zwellen op in de maag. Kvv dient dus iets meer gevoerd te worden, maar de voedingsstoffen worden beter opgenomen in het lichaam en er zal dus minder ontlasting zijn. Deze zal ook steviger zijn en dat zorgt op zijn beurt voor minder problemen met verstopte anaalklieren.

Een volwassen hond dient 2 – 2,5 % van zijn lichaamsgewicht te eten per dag. Vb. hond weegt 20 kg = tussen de 400 en 500 g/per dag. Dit is een richtlijn en kan erg verschillen. De verschillen zijn vaak te wijten aan de bewegingshoeveelheid, maar de ene hond eet nu eenmaal meer dan de andere. Start dus met de gemiddelde hoeveelheid en zie hoe het dier erop reageert. Kleine honden eten in verhouding vaak meer dan hun grotere soortgenoten. Voor pups is dit, afhankelijk van de leeftijd, tussen de 5 en 7 % van het lichaamsgewicht. Pups en seniordieren eten dezelfde voeding. Voor pups bestaan er bij sommige merken toch aparte soorten, maar dit is dan enkel omdat de inhoud wat fijner gemalen is.

Voor een volwassen kat geef je tussen de 3 en 5 % van het lichaamsgewicht. Vb. volwassen kat weegt 5 kg = tussen de 150 en 250 g/ per dag. Voor een kitten 6 – 7 % van het lichaamsgewicht. Geef kleine verschillende porties voor katten. Ze eten kleine maaltijden per keer. Laat de KVV niet staan.