Brokken of Vers Voer

Uiteraard zijn er voordelen en nadelen aan het geven van beide voeders.

Brokken
 • Het grootste voordeel is het gemak voor de baasjes. Je hoeft de brokjes maar in een potje te doen en klaar.
  Uiteraard is het verleidelijk de fabrikant te geloven dat je hond dit geweldig vindt en hij daar super gezond en gelukkig van wordt. Jammer genoeg is dit hetzelfde als je kinderen elke dag een diepvriespizza of frieten voorschotelen.
 • Ze zijn lang houdbaar. Dit is uiteraard ook gemakkelijk want je koopt een zak brokken en hoeft er een hele tijd niet meer aan te denken.
  Je kan je er natuurlijk ook vragen bij stellen hoe het komt dat ze zo lang houdbaar zijn. Ik denk dat het wel duidelijk is dat daar bewaarmiddelen en processen van verhitting bij komen kijken die niet echt gezond kunnen zijn.
  Brokken zijn oorspronkelijk bedacht om dierlijk afval te kunnen verwerken in dierenvoeder. Ze zijn vooral uitgevonden voor het gemak van de mens en de gigantische winstmarges (ah ja, het is afval met granen en allerlei preparaten) komen de gezondheid van onze vrienden niet te goede.
  Voor katten is dit hetzelfde of eigenlijk nog slechter. Katten zijn namelijk voor 100% vleeseters. Het takje peterselie of de groenten die zo smakelijk in de reclame wordt voorgesteld, is dus compleet belachelijk en dient enkel om de baasjes het misplaatste gevoel te geven dat ze goed bezig zijn. Als het goed is voor de mens zal dat toch ook voor onze viervoeter. Dit klopt helemaal niet!
Vers Voer
 • Het voordeel van verse voeding is simpel: het is gewoon veel gezonder voor je huisdier.
  Het nadeel is wat het voordeel van brokken is: gebruiksgemak.
  Nu is het helemaal niet ingewikkeld, maar je dient wel met een paar dingen rekening te houden:

  • Je hebt een diepvries nodig en plaats, afhankelijk van de grote van je hond.
  • Je moet eraan denken het rolletje of bakje tijdig uit de vriezer te halen zodat het kan ontdooien.
  • Je moet soms even wennen aan het geven van vers voer (went heus wel snel hoor).
  • Je moet letten op de hygiëne. Vers voer kan niet blijven staan. De voerbak dient direct leeggegeten te worden want anders komen er vliegen en ongedierte op af. Voor honden is dit meestal geen probleem maar voor katten kan dit lastiger zijn.